DOMATES REÇELİ - Sunumlarım

Column Left

9 Temmuz 2019 Salı

DOMATES REÇELİ

Sponsorlu Bağlantılar
Mutfaklarda kış hazırlığı deyince ilk akla gelenler reçel, salça ve asma yaprağıdır. Yaprak sarma Türk mutfağının en önemli yemeklerinden birisidir. Yaz aylarında sarma yapımında taze asma yaprakları kullanılır. Yazın üzüm bağlarından toplanan taze asma yapraklarını bozulmadan uzun süre saklayıp bulunmadığı kış aylarında da tüketebilmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Evde kışlık yaprak hazırlayabilmeniz için bu saklama yöntemleri hakkında detaylar verilmektedir.
 Domatesten reçel mi olur diyenlerin ezberini bozacak bir lezzet...




Sponsorlu Bağlantılar




Domates Reçeli
Malzemeler:
20 adet orta boy domates (küçük yumurta şeklindeki domatesler tercih edilir)

20 adet taze badem

5 su bardağı toz şeker

3 su bardağı içme suyu

1 tatlı kaşığı toz limon tuzu

1/2 çay kaşığı vanilya* (mümkünse aktarlarda satılan biraz pahalı olan toz vanilya)

2 çay bardağı sönmemiş kireç

Yapılışı:
Bademleri bir gece önceden suda bekletin,
Ertesi sabah yumusamış bademlerin kabuklarını soyun,
Domatesleri iyice yıkayın,
Kabuklarının kolayca soyulması için kaynar suda 1 dakika bekletin,
Domatesleri ezmeden kabuklarını dikkatlice soyun,
Domatesi avucunuzun ortasına yerleştirin ve altını çarpı işareti şeklinde kesin,
Elinizle sıkıp bu kesikten çekirdeklerini çıkartın,
Çekirdeği çıkartılmış domatesleri bir kaba yerleştirin ve üzerini kapatacak miktarda kireç kaymağı dökün,




2 saat süreyle bu kireç kaymağında bekletin,
Kireç kaymağı hazırlamanın detayları asağıda püf noktaları bölümündedir,
Domatesleri kireç kaymağından çıkartınca kireçten arındırmak için bol su ile en az 3 kez yıkayın,
Bir taşım kaynattıktan sonra süzün ve soğumasını bekleyin,
Tencereye 3 su bardağı içme suyu ve 5 bardak toz şeker koyup kaynatın,
Şekerli su kaynadıktan sonra domatesleri de koyun,
30 ile 45 dakika arasında pişirin,
Domatesler pişince kevgirle bir tabağa alıp içlerine birer tane badem yerleştirin,
Şerbet kıvamını aldığında limon tuzunu da koyup bir taşım daha kaynatın,
Domatesleri kavanozlara koyduktan sonra şerbetini üzerine dökün,
Kavanozların kapağını reçel sıcakken kapatıp ters çevirin ve bu şekilde 1 gün bekletin.
Püf Noktası:
Kireç Kaymağı Nasıl Yapılır?
Kireç kaymağı yapmak için derin bir kasede 3 litre soğuk suya 2 çay bardağı sönmemiş kireci ekleyin ve karıştırın,

4 saat sonra kireç dibe çökecek, kirecin üzerinde berrak bir su ve suyun üzerinde de ince bir tabaka oluşacaktır,

3 katmanlı olan bu karışımın en üzerinde bulunan tabakayı kaşıkla alıp atın,

Dipte bulunan kireç tortusunu kaldırmadan berrak suyu dikkatlice başka bir kaba aktarın,

Reçel yapımında kullanılan "kireç kaymağı" karışımın 2. katmanı olan bu berrak sudur.

Sönmemiş Kireç Nereden Alınır?
İnşaat malzemeleri satan yerlerde ve bazı aktarlarda bulabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments